poniedziałek, 17 lipca 2017

POWRÓT DO DZIECIŃSTWA | CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI


Dziś chciałabym powrócić do czasów dzieciństwa i podzielić się z Wami moją tradycją, jaka panowała, kiedy byłam dzieckiem. Od dziecka uwielbiałam pomagać i robić z moją babcią różne wypieki i przyznam, że do dzisiaj lubię.
Moja babcia dla mnie jest mistrzem robienia ciast. Zawsze piecze ciasta dla całej rodziny niezależnie od okazji, czy są to święta, czy urodziny. Mimo, że od dziecka uczy mnie piec ciasta, to w domu nigdy nie wychodziło mi tak jak robiłam z babcią. Wychodziło ciasto za twarde, albo był zakalec. Pomyślałam, żeby kolejny raz zrobić razem ciasto, pomimo nadmiaru obowiązków znalazłyśmy chwilę i upiekłyśmy. Cieszyłyśmy się, że tak jak kiedyś robiąc ciasto możemy porozmawiać, pośmiać się i ponownie piec ciasto. A ciasto, które robiłyśmy to ciasto jogurtowe z truskawkami, ozdobione truskawkami, czereśniami i świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę wykonać to ciasto z kimś czy samemu to podaje przepis na dole.  




Będą Wam potrzebne składniki takie jak : 


CIASTO JOGURTOWE 
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka 
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
50 g roztopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego

KRUSZONKA
100 g mąki
70g masła
4 łyżki masła

DODATKI
350g truskawek
cukier puder 




Jak to zrobić :

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuść na zewnątrz resztę papieru, a tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub mąką. 

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, ubijaj około 6 -7 minut. Dodaj jogurt, roztopione masło oraz mąkę. Miksuj na wolnych obrotach i dodawaj w małych ilościach mąkę. 



3. Kiedy masz już jednolitą masę, przenieś ją do tortownicy i na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.  



4. Teraz zrób kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami składniki aż powstanie kruszonka. 

5. Teraz rękoma połącz składniki i uformuj gładką kulę z ciasta, włóż na chwilę do zamrażalki. Po wyciągnięciu ciasta rozerwij na kawałki jakie lubisz, ja lubię duże kruszonki :) 



6. Mamy wszystko już gotowe, wystarczy tylko upiec. Zostaw temperaturę piekarnika na 180 stopni C i piecz ok 45 -50 minut. 


7. Posyp cukrem pudrem i udekoruj połówkami truskawek i czereśni, jako ostatni element możesz przyozdobić miętą.  


Moja Babcia i ja
 życzymy Wam smacznego 

🍰

2 komentarze:

  1. mniam <3 muszę zrobić!! Można zamiast truskawek dać jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, jak zrobisz pochwal się zdjęciem jak ci wyszło na Fanpage Rosemadame 😊😋Możesz dodać każde sezonowe owoce jagody, borówki, maliny, a nawet morele :)

      Usuń