poniedziałek, 25 czerwca 2018

BABKA WANILIOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Nareszcie, już oficjalnie przywitało nas lato, deszczowo, ale jednak. A ja dla Was dzisiaj przygotowałam babkę waniliową z polewą z białej czekolady.
To moje ulubione ciasto, idealne na piknik, na święta Wielkanocne, na poczęstunek dla gości. Babka waniliowa jest bardzo pyszna, maślana, pięknie pachnie wanilią do tego z moją ulubioną białą czekoladą. Można ciasto na babkę użyć również do babeczek, jeżeli nie macie formy. :) 


Będą Wam potrzebne składniki takie jak: 

CIASTO

- 200 g masła 
- 200 g cukru 
- 3 duże jajka
 - 250 g mąki pszennej 
- łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka 

POLEWA

- 5-6 kostek białej czekolady


Jak to zrobić : 

1.Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej i odłóż w osobnej misce. 

2. W większej misce umieść masło i cukier. Ucieraj mikserem do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. 

3. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucieraj po każdym dodaniu, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii.


4. Dodaj do masy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wsypuj po trochu aby składniki suche dobrze się połączyły z mokrymi. 

5. Następnie dodaj trzy łyżki mleka, i szpatułką krótko wymieszaj składniki ponownie.



6.  Przełóż gotową masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, łatwiej będzie ci póżniej wyjąć z formy. 

7. Gotową formę z masą włóż do piekarnika na 160 st na 50 minut. 


Gotowe ciasto, należy poczekać aż ostygnie, następnie białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i łyżeczką delikatnie polać. Mam nadzieję że wypróbujecie przepis u siebie w domu :) 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz