Nareszcie, już oficjalnie przywitało nas lato, deszczowo, ale jednak. A ja dla Was dzisiaj przygotowałam babkę waniliową z polewą z białej czekolady.
To moje ulubione ciasto, idealne na piknik, na święta Wielkanocne, na poczęstunek dla gości. Babka waniliowa jest bardzo pyszna, maślana, pięknie pachnie wanilią do tego z moją ulubioną białą czekoladą. Można ciasto na babkę użyć również do babeczek, jeżeli nie macie formy. :)
Będą Wam potrzebne składniki takie jak:
CIASTO
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
POLEWA
- 5-6 kostek białej czekolady
Jak to zrobić :
1.Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej i odłóż w osobnej misce.
2. W większej misce umieść masło i cukier. Ucieraj mikserem do powstania jasnej, puszystej masy maślanej.
3. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucieraj po każdym dodaniu, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii.
4. Dodaj do masy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wsypuj po trochu aby składniki suche dobrze się połączyły z mokrymi.
5. Następnie dodaj trzy łyżki mleka, i szpatułką krótko wymieszaj składniki ponownie.
6. Przełóż gotową masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, łatwiej będzie ci póżniej wyjąć z formy.
7. Gotową formę z masą włóż do piekarnika na 160 st na 50 minut.
Gotowe ciasto, należy poczekać aż ostygnie, następnie białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i łyżeczką delikatnie polać. Mam nadzieję że wypróbujecie przepis u siebie w domu :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz