środa, 6 czerwca 2018

DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY


Czerwiec, wakacje, pyszny i aromatyczny koszyk owoców, czyli sezon na truskawki czas zacząć. Dzisiaj pokaże Wam  sposób na mój ulubiony dżem truskawkowy. Tak, zdecydowanie najlepszym dżemem jest oczywiście ten domowy.
Do domowego dżemu nie używam żadnych cukrów żelujących. Starym, tradycyjnym sposobem gotuję / smażę przez kilka godzin.  Tak, trzeba mieć do tego dżemu cierpliwość i dużo serca ( żeby nam się nie przypalił).  Kiedy dżem jest już gotowy mama wyciąga kupione wcześniej croissanty i zajadamy się popijając kawką. Domowy dżem smakuje przepysznie w porównaniu do kupionego. Pomimo długiego procesu smażenia, uwielbiam go za ten cudowny  smak. 



Będą Wam potrzebne składniki takie jak : 

-  1 kg truskawek 
- 300 g cukru
- pół pomarańczy lub 40 ml cytryny


Jak to zrobić :

1. Słoiki wraz z zakrętkami umyj dokładnie ciepłą wodą z płynem, a następnie włóż do zmywarki na standardowy program mycia.

2. Umyj truskawki i odkrój szypułki. Pokrój truskawki w plasterki, i włóż do głębokiego garnka. 

3. Nastaw na niską moc smażenia, posyp 100 g cukru i pilnuj do momentu aż puszczą sok. 


4.  Pamiętaj aby co 5-7 minut przemieszać. Odkryj pokrywkę z garnka, aby nasz dżem pozbył się nadmiaru wody.

5. W momencie kiedy puszczą swój sok, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy. 


6. Dodaj pozostałą ilość cukru i cały czas na niskiej mocy smaż. Do momentu, aż nasz dżem stanie się gęsty.

7. Po dłuższym smażeniu truskawki ciemnieją, pomimo, że dodajemy cytrusy one słabo się rozjaśnią. Jeżeli nie chcesz spędzić połowy dnia przy staniu i pilnowaniu dżemu, możesz rozłożyć sobie smażenie na dwa dni. 



8. Kiedy konsystencja gęstości dżemu jest dla ciebie idealna, zdejmij garnek z palnika i nałóż gorący dżem do suchych słoików i dobrze zakręć. 

9. Dżem pasteryzujemy wtedy, gdy użyliśmy mniejszej ilości cukru. Najprostszym sposobem jest wstawienie słoików do garnka i gotowanie ich. Na dno garnka włóż ściereczkę oraz na to wstaw słoiki z dżemem (zakręcone). Słoiki nie mogą się dotykać. Zalej je wodą do wysokości dżemu w słoiku. Gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu, następnie wyjmij gorące i odwróć do góry dnem.  


Smacznego !


        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz