sobota, 1 września 2018

CIASTO FRANCUSKIE Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM


Lato tak szybko przemija, że mamy właśnie pierwszy września i pomyśleć, że zaraz przyjdzie złota jesień. Jeżeli chcecie jeszcze utrzymać w smaku i zapachu lato, to przygotowałam dla Was prosty i szybki w zrobieniu przepis na ciasto francuskie z dżemem truskawkowym.
Jest to idealna przekąska do pracy i szkoły, oraz na piknik. Jeżeli robiłyście dżem truskawkowy z mojego przepisu (tutaj) to sprawdzi się on idealnie, jako nadzienie do trójkątnych ciasteczek z ciasta francuskiego. U mnie w domu te ciasteczka są bardzo uwielbiane, przez co wystarczy 30 minut, aby zniknęły z talerza do brzucha, także bardzo polecam :)  


Będą Wam potrzebne składniki takie jak : 

- ciasto francuskie
- dżem truskawkowy
- żółtko jajka



Jak to zrobić :

1.  Zakupione, świeże ciasto francuskie rozłóż na papierze w którym jest wewnątrz opakowania, ostrym nożem zrób cztery linie pionowych i dwie poziomem, aby uzyskać kwadraty.

2. Na każdym kwadracie delikatnie nożem od sztućców zaznaczamy dwa trójkąty, po jednej stronie zostawiamy gładki trójkąt po drugiej stronie nacinamy ostrym nożem bardzo krótkie pionowe otwory. 



3. Kiedy mamy już wszystko przygotowane, nakładamy dżem truskawkowy na gładki trójkąt, a drugim trójkątem z nacięciami zakładamy na całą resztę i widelcem łączymy.

4. Układamy na formę do pieczenia, papier i ciasteczka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem na ciastka, aby miały złocisty wygląd.

5.  Wstawiamy gotowe trójkąciki do piekarnika na 180 st na 15-20 minut.



Smacznego !

        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz