wtorek, 26 września 2017

DOMOWA PIZZA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI



Od czasu, do czasu przyznaję uwielbiam zjeść porządny kawałek pizzy, ale kto nie lubi tego kalorycznego kawałka? Przygotowałam dla Was post o mojej ulubionej pizzy, którą wykonuję z ogromnym sercem za każdym razem.
Ten prosty przepis na domową pizzę jest u mnie w kuchni od około roku. Dopasowanie ilości składników na ciasto na pizzę, szczerze było dla mnie wyzwaniem, albo dawałam za dużo oliwy albo za dużo mąki, a nie o to chodziło w tym smaku. Oczywiście najlepszymi testerami i krytykami kulinarnym, są nasi bliscy, którzy bez problemu powiedzą nam co im nie smakuje, a co wyszło super. W końcu znalazłam przepis na idealne ciasto do pizzy. Spód ciasta jest chrupiący po bokach, a puszysty w środku, ciasto nie jest za grube, wprost idealne. Kiedy jest ładna pogoda i mamy okazję do siedzenia w ogrodzie, przygotowuję pizzę z różnymi składnikami, jakie tylko posiadam w lodówce. Tym razem były to pieczarki, cebula oraz pomidorki koktajlowe, które nadają lekkiej słodyczy tej pizzy.



Będą Wam potrzebne składniki takie jak : 

CIASTO NA PIZZĘ
świeże drożdże - 20 g
cukier - pół łyżeczki
woda letnia - 150 ml
mąka pszenna - 300 g
sól - według uznania 
oliwa z oliwek
/olej z pestek winogron - jedna łyżeczka

DODATKI
pieczarki
cebula
ser żółty
pomidorki koktajlowe 
sos pomidorowy - trzy łyżki stołowe



Jak to zrobić: 

1. Przygotuj 150 ml wody, nie może być wrzątek, więc poczekaj, aż woda będzie letnia. Kiedy masz juz 20 g drożdży wsyp je do wody, i dodaj pół łyżeczki cukru. Wszystko wymieszaj, aby składniki się rozpuściły. Odłóż szklankę na parę minut, dopóki zauważysz, że drożdże zaczęły pracować. W czasie kiedy drożdże pracują, wsyp mąkę pszenną do miski i dodaj sól, a do drożdży dodaj łyżeczkę oleju bądź oliwy z oliwek.


2. Kiedy drożdże już są gotowe, nie wlewaj całej szklanki odrazu do miski. Wlewaj po trochu do mąki i mieszaj. Jeżeli za dużo będzie mąki dolej wody, a jak będzie za dużo płynu to dosyp mąki.

3. Ciasto dokładnie wymieszaj, do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek miski. Kiedy masz już gotowe ciasto na około godzinę przykryj ściereczką miskę i odłóż na około pół godziny w ciepłe miejsce. 

4. Po półgodzinnym leżakowaniu, ciasto jest puchate i dość duże. Jeżeli za dużo ciasta Ci wyjdzie nie martw się, zawsze możesz podzielić ciasto, a drugą porcję zamrozić na póżniej.


5. Przed wyciągnięciem ciasta posyp blat mąką. Wyciągnij ciasto z miski prosto na blat i wyrób, do momentu aż będzie jednolita masa. Następnie wałkiem rozciągnij ciasto, do szerokości jaką masz formę.



6. Przygotuj składniki, które będziesz nakładać na pizzę. U mnie są to pieczarki, cebula i pomidorki koktajlowe. Pieczarki podsmażyłam z cebulką i przyprawiłam na patelni. Ser starłam na grubych oczkach. A pomidorki pokroiłam na połówki. Sos pomidorowy rozłożyłam na cieście. Nie dawaj za dużo wtedy ciasto będzie mokre. 

7. Na sos rozłóż ser, i swoje składniki dodatkowe. Piekarnik nagrzej na 200 st C i piecz około 30 - 40 min. 



     Smacznego ! 🍕 



6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zaczynam robić! Ciekawe Jak mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, trzymam kciuki ✊🏻 Oczywiście wyślij zdjęcie w wiadomości na Fanpage Rosemadamee jestem bardzo ciekawa jak Ci wyjdzie !! Powodzenia i smacznego ☺️🍕

      Usuń
  3. wyszła super! Polecam ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń