wtorek, 22 maja 2018

PRZEPIS NA OBIAD W 15 MINUT - ZAPIEKANE WARZYWA Z POLĘDWICZKĄ I BOCZKIEM


ZAPIEKANE WARZYWA Z POLĘDWICZKĄ

Dawno się tutaj nie pojawiałam, ponieważ walczę dalej z umeblowaniem, dokończeniem remontu oraz nadaniem mojemu nowemu mieszkaniu serca i ciepła, co przy tych pierwszych dwóch punktach nie jest to aż tak łatwe, jak myślałam. Napewno, kiedy już wszystko będzie zrobione, pokaże Wam, jak wygląda moje gniazdko radości i szczęścia.
Ostatni tydzień maja, a ja z radością przygotowuje moje dania w  nowej kuchni. Szczerze uwielbiam majową wiosnę za ciepłe i słoneczne dni oraz za sezonowe warzywa i owoce. Wiosną uwielbiam przygotowywać dania lekkie, pełne warzyw oraz świeżych ziół. Kiedy w warzywniaku pojawiają się małe marchewki, małe papryczki, oraz żółte cukinie, nie mogę się oprzeć i odrazu mam ochotę na fajne, kolorowe danie. Tak też postanowiłam, że upiekę warzywa z polędwicą wieprzową i boczkiem. Jeżeli macie ochotę je przygotować to zapraszam do dalszej części posta.



Będą Wam potrzebne składniki takie jak : 

- cukinia żółta
- młoda marchew
- papryczki małe
- polędwica wieprzowa 
- szczypior 
- boczek
sól, pieprz
- ząbek czosnku
- bazylia świeża
- zioła prowansalskie 
czosnek granulowany



Jak to zrobić :

1. Przygotuj deskę do krojenia, naczynie żaroodporne oraz umyj warzywa i mięso. 

2. Pokrój cukinię w plasterki i zrób tak samo z marchewką, i papryczkami. 

3 Na patelni przysmaż pokrojony w kostkę boczek z czosnkiem. Następnie włóż wszystkie warzywa z boczkiem na patelnie i lekko przysmaż, żeby zmiękły.

4. Kiedy warzywa są już delikatnie miękkie rozłóż je w naczyniu i przypraw. 

5. Mięso pokrój w cienkie plasterki, następnie przypraw i rozłóż na naczyniu. 

6. Włóż do piekarnika na 180 st na około 5-10 minut. W tym czasie pokrój świeżą bazylię oraz szczypiorek.  



Mam nadzieje, że tak proste i smaczne danie wypróbujecie same w domu. Dajcie znać na fanpage'u Rosemadame, jak Wam wyszło oraz czy smakowało Wam moje danie.

SMACZNEGO ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz